Składniki:
- 2-3 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 50 dag wędlin
- 3-4 kiszone ogórki
- ½ szkl. gęstej śmietany
- oliwa
- garść posiekanej zieleniny
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione pomidory razem z zalewą, trzymać na małym ogniu ok. 5 minut.
W między czasie wędliny pokroić w kostkę i wrzucić je do pomidorów.
Całość wymieszać i nadal dusić kolejne 15 minut.
W między czasie ziemniaki oraz ogórki pokroić w kostkę, wówczas wrzucić je do sosu.
Doprawić do smaku a na koniec połączyć ze śmietaną.
Przed podaniem posypać obficie posiekaną zieleniną.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J