Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki musztardy
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta przyprawy chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ kg pieczarek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Podudzia kurczaka umyć, osuszyć natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką, oraz szczyptą chili. Każdy kawałek obłożyć plastrem wędzonego boczku, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Musztardę wymieszać z jogurtem naturalnym i polać mięso. Na mięso wyłożyć umyte, obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około godziny. Podawać z ziemniakami purée i ulubioną sezonową surówką.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna