Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w sosie jogurtowo- czosnkowym

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta przyprawy chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ kg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Podudzia kurczaka umyć, osuszyć natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką, oraz szczyptą chili. Każdy kawałek obłożyć plastrem wędzonego boczku, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Musztardę wymieszać z jogurtem naturalnym i polać mięso. Na mięso wyłożyć umyte, obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około godziny. Podawać z ziemniakami purée i ulubioną sezonową surówką.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *