Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka/około10-12 szt/
- 6 gruszek
- sól, pieprz
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka rozmarynu
- sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem zalać sokiem z jednej cytryny , dodać część ziół. Włożyć do lodówki na 30 minut. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne , pokroić w plastry ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na nich położyć udka, polać marynatą, winem, posypać resztą ziół i przypraw. Naczynie nakryć folią i piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 220 stopni C, od czasu do czasu polewając sosem. Jak mięso będzie już miękkie , usunąć folię i zwiększyć temperaturę do 230 stopni C. Piec jeszcze 15 minut, aż skóra się zarumieni. Podawać z lodową sałatą.