Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z wołowiną

 

Składniki:

  • 1 l wody
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek korzenia galangalu
  • 1 pomidor
  • 5 listków limetki
  • 4 papryczki chili
  • 1 ½ łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limetki
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 1 pęczek natki kolendry
  • sól

 

 

Sposób wykonania:
Polędwicę wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie ją wyjąć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Następnie trawę cytrynową, papryczki chili oraz liście limetki zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować około 5 minut, wówczas dodać sos rybny, pastę hili, sok z limetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz plasterki wołowiny.
Trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku i udekorować listkami kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *