Składniki:
- 500 g kawałków kurczaka
- 3-4 małe papryczki chili
- 3-4 łyżki soku z limetki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 ½ l wody
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 pęczek tajskiej bazylii
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na kawałki po czym zalać go wodą, dodać jeszcze całe chili, trawę cytrynową, cukier oraz posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 5 minut po czym odszumować i gotować kolejne 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odstawić zupę do ostygnięcia, trawę cytrynową wyjąć a meso oddzielić od kości i włożyć z powrotem do zupy.
Całość podgrzać i doprawić do smaku solą oraz sosem rybnym.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.