Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 600 ml mleczka kokosowego
- 300 ml bulionu drobiowego
- kawałek korzenia galangalu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4-5 liści limetki
- 200 g pieczarek
- sok z 1 limetki
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 10 papryczek hilii
- 1 gałązka natki kolendry
Sposób wykonania:
Bulion wymieszać z mleczkiem kokosowym po czym doprowadzić je do wrzenia, wówczas dodać pokojonego w plasterki galangala oraz pokrojoną na paski trawę cytrynową.
Po kilku minutach dodać kurczaka pokrojonego w paseczki, podarte na mniejsze kawałki liście limetki oraz kapelusze grzybów.
Gotować 10 minut i wrzucić chili oraz sos sojowy i sos z limetki do smaku.
Doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem udekorować listkami kolendry.