Składniki:
-
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki rosołu w proszku
- 2 gwizdki anyżu
- 2 czerwone papryczki chili
- 3 ziarna kardamonu
- 3 cm kawałek cynamonu
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 6 szalotek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rosół w proszku i 1 łyżkę wody, utrzeć na gładką masę. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pastę z rosołu w proszku, chwilkę poddusić. Piersi kurczaka pokroić w słupki, dodać do garnka, podlać szklanką wody i gotować powoli aż mięso zmięknie. Dodać mleko kokosowe, przyprawić solą i nadal powoli gotować. Dodać papryczki chili i pozostałe przyprawy. Chwile pogotować i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Uwaga: zupa ma bardzo intensywny korzenny zapach można więc ograniczyć ilość przypraw zależnie od upodobań smakowych.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia