Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z kurczaka

Składniki:

    • 60 dkg piersi z kurczaka
    • 3 szklanki mleka kokosowego
    • 2 łyżki rosołu w proszku
    • 2 gwizdki anyżu
    • 2 czerwone papryczki chili
    • 3 ziarna kardamonu
    • 3 cm kawałek cynamonu
    • 3 cm kawałek korzenia imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 6 szalotek
    • sól

Sposób przyrządzenia:
Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rosół w proszku i 1 łyżkę wody, utrzeć na gładką masę. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pastę z rosołu w proszku, chwilkę poddusić. Piersi kurczaka pokroić w słupki, dodać do garnka, podlać szklanką wody i gotować powoli aż mięso zmięknie. Dodać mleko kokosowe, przyprawić solą i nadal powoli gotować. Dodać papryczki chili i pozostałe przyprawy. Chwile pogotować i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Uwaga: zupa ma bardzo intensywny korzenny zapach można więc ograniczyć ilość przypraw zależnie od upodobań smakowych.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *