Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona świąteczna

Składniki:

    • 5 kg udziec wieprzowy z kością
    • słonina pokrojona w plastry
    • 6 dkg soli
    • pieprz mielony
    • 5  ząbków czosnku
    • 5 ziaren kolendry
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta mielonego kminku
    • 2 listki laurowe
    • rozmaryn, tymianek, kminek
  • Glazura:

    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka dobrej musztardy

Sposób przyrządzenia:
Kolendrę i ziele angielskie rozdrobnić. Czosnek obrać, drobno pokroić, dodać sól, pieprz, mielony kminek, oliwę, rozcierać dokładnie aż uzyskamy jednorodną pastę. Umyta i osuszoną szynkę natrzeć dokładnie pastą przyprawową, umieścić w worku nylonowym i odstawić do lodówki na 48 godzin. Tak przygotowane mięso obłożyć plastrami słoniny (jeśli jest bez warstwy tłuszczu) listkami laurowymi, podlać szklanką wody i umieścić w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywą brytfannie do pieczenia pokrywamy folią aluminiową. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  4 – 4, 5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia szynkę odkrywamy, odlewamy powstały w czasie pieczenia sos,  pędzlem nanosimy wymieszane z sobą składniki glazury, posypujemy tymiankiem , rozmarynem i kminkiem. Podnosimy temperaturę piekarnika do 220 stopni i dopiekamy pięknie rumieniące się mięso. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *