Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwne ciasto na pizzę, pychota

Składniki:

    • 1 szklanka ciepłego piwa
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka cukru
    • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
    • 4 dkg świeżych drożdży
    • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki


     

    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *