Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z sandacza pieczony w ziołach

Składniki:

    • 75 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…..)
    • ½ szklanki posiekanych ulubionych ziół ( ja daję koperek i natkę pietruszki)
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła
    • cytryna pokrajano w ćwiartki


    Sposób przyrządzenia:
    Zioła wymieszać z solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać lekko rozcierając je łyżką. Umytą i osuszoną rybę podzielić na porcje. W każdą starannie wetrzeć część przygotowanych przypraw. Umieścić w worku foliowym i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Olej lekko podgrzać dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści. Wyłożyć  blaszkę do zapiekania pergaminem, ułożyć na nim porcje ryby, zrosić każdą olejem z masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 10 minut. Podawać z sałatą i cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *