Składniki:
- 75 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…..)
- ½ szklanki posiekanych ulubionych ziół ( ja daję koperek i natkę pietruszki)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- cytryna pokrajano w ćwiartki
Sposób przyrządzenia:
Zioła wymieszać z solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać lekko rozcierając je łyżką. Umytą i osuszoną rybę podzielić na porcje. W każdą starannie wetrzeć część przygotowanych przypraw. Umieścić w worku foliowym i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Olej lekko podgrzać dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści. Wyłożyć blaszkę do zapiekania pergaminem, ułożyć na nim porcje ryby, zrosić każdą olejem z masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 10 minut. Podawać z sałatą i cytryną.