Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona

 

Składniki:

• 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki płynnego miodu
• 15 goździków
• łyżeczka pieprzu
 

 

marynata:
• 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
• 3 cebule
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka jagód jałowca
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
• cytryna
• łyżka cukru

Sposób przyrządzenia:
Przygotuj emaliowane naczynie niewiele większe od szynki.
Na dnie połóż kilka plasterków cytryny ze skórką i cebuli.
Natrzyj szynkę solą, włóż do naczynia. Wlej do rondla wino, wsyp korzenne przyprawy potrzebne do marynaty, rozmaryn i cukier. Wrzuć resztę plasterków cebuli i cytryny.
Podgrzewaj pod przykryciem 15 minut.Zalej mięso wystudzoną marynatą, wierzch posmaruj łyżką oleju i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Kilka razy przewracaj szynkę, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Wyjmij szynkę z marynaty, osusz i natnij w kratkę co 3 centymetry. Zasznuruj by nadać jej ładny kształt, naszpikuj goździkami i pociętymi ząbkami czosnku, posyp pieprzem i polej miodem.
Odstaw na 2 godziny.
Połóż szynkę na dnie brytfanny, wlej kilka łyżek marynaty i piecz w temperaturze 180ºC.
Przez pierwsze trzy kwadranse polewaj marynatą (razem z przyprawami), a potem sosem z brytfanny.
Po 2,5 godzinach pieczenia szynka powinna być miękka i soczysta.
Tak przygotowaną szynkę podaje się w całości na wielkanocny stół jako główną – obok mazurków i bab – tradycyjną ozdobę. Udekorowaną przyprawami z marynaty, pisankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *