Składniki:
• 1,5 kg szynki wieprzowej
• 1,5 kg ziemniaków
• 8 małych cebulek
• 2 łyżeczki musztardy
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka tymianku
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka szałwi
• liść laurowy
• natka pietruszki
• tłuszcz do smażenia
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2 – 3 godziny w chłodne miejsce.
Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu.
Po półtorej godziny dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebulki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50 – 60 minut.
W czasie pieczenia ziemniaki obrócić.
Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać natką pietruszki.
Podawać z sałatą lub surówką za kapusty pekińskiej i selera naciowego.