Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka szpikowana goździkami

Składniki:

• 2 kg surowej szynki bez skóry lub łopatki bez kości
• 100 g razowego chleba
• 15 goździków
• starta skórka z cytryny
• 2 łyżeczki soli
marynata:
• 700 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liścia laurowe
sos:
• 1 łyżka konfitury wiśniowej
• 100 g sosu powstałego z pieczenia szynki
• 2 goździki
• 1 – 2 łyżeczki cukru
• sól

Sposób przyrządzenia:
Szynkę natrzeć solą, ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień.
Szynkę wyjąć, osuszyć, naciąć kratkę i naszpikować goździkami.
Piec w temperaturze 180ºC około 1,5 godziny, podlewając tworzącym się sosem.
Skórkę z cytryny oraz chleb zetrzeć na tarce i posypać szynkę.
Podawać z pieczonymi kartoflami i sosem.
Marynata: Cebule obrać, posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sos: Konfiturę podsmażyć, dodać sos, cukier, goździki, sól i zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *