Składniki:
- 6 sznycli cielęcych
- jajko
- ¼ szklanki mleka
- 6 łyżek maki pszennej
- ½ szklanki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- szklanka zielonego groszku
- 2 szklanki rosołu z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić. Jajko wymieszać z mlekiem. Sznycle posolić, panierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju na złocisty kolor, przykryć, trzymać w cieple. Groszek opłukać, czosnek obrać drobniutko posiekać, smażyć na maśle na małym ogniu. Dodać rosół i groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości groszku, wystudzić, zmiksować. Sznycle polać zielonym sosem. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.