Składniki:
- 5 mandarynek bez pestek
- 3 średnie jabłka
- 1 cebula
- 3 średnie ugotowane buraki
- łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oleju
- cukier
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać sok z cytryny. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a następnie na pół plasterki, skropić cytryną. Cebulę obrać i posiekać, dodać do buraków. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, kilka zostawić do dekoracji. Owoce wymieszać z burakami. Wszystkie składniki starannie wymieszać i wyłożyć do szklanej salaterki. Wierzch udekorować kawałkami mandarynek ze skórką.