Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka mandarynkowo-buraczana

Składniki:

  • 5 mandarynek bez pestek
  • 3 średnie jabłka
  • 1 cebula
  • 3 średnie ugotowane buraki
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • cukier
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać sok z cytryny. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a następnie na pół plasterki, skropić cytryną. Cebulę obrać i posiekać, dodać do buraków. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, kilka zostawić do dekoracji. Owoce wymieszać z burakami. Wszystkie składniki starannie wymieszać i  wyłożyć do szklanej salaterki. Wierzch udekorować kawałkami mandarynek ze skórką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *