Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z rzepy z malagą

Składniki:

  • 1 kg rzepy
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 szkl. malagi
  • 1-3 łyżeczki cukru
  • sól

    Sposób wykonania:
    Rzepę obrać po czyj pokroić na mniejsze kawałki, wówczas zalać je osoloną wodą.
    Doprowadzić do zagotowania i przełożyć rzepę na sito.
    Przelać ją zimną wodą i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem roztartym z łyżką mąki.
    Następnie wlać 2 szklanki bulionu.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu d przykryciem do momentu, aż rzepa będzie miękka, wówczas dodać szklankę malagi.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *