Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos truskawkowy z limonką

Składniki:

  • 25 dkg dorodnych, dojrzałych truskawek
  • 2 szklanki wody
  • 5 dkg cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej limonki
  • szczypta otartej z limonki skórki


 

Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyścić, dokładnie wypłukać. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, skórkę z limonki i truskawki. Gotować aż truskawki zmiękną. Całość przetrzeć przez sito, dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie skrobię i sok cytrynowy, podgrzewać aż sos zawrze.  Podawać ciepły lub zimny,jako dodoatek do deserów.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresa Niemirycz
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *