Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos śliwkowy z goździkami

Składniki:

  • 30 dag śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 1 ½ łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Wydrylowane śliwki wrzucić do rondla, skropić je wodą i trzymać na małym ogniu kilkanaście minut.
    W między czasie z masła i mąki zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić winem i wodą.
    Następnie śliwki przetrzeć i stopniowo dodawać je do sosu nie przerywając mieszania,
    Dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny, goździki, miód oraz sól do smaku.
    Dokładnie wymieszać, podgrzać ale nie doprowadzając do wrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *