Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina lub madery
- 1 szklanka rosołu lub sosu z pieczeni
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oliwy
- listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
- pęczek mieszanych zielonych gałązek pietruszki, selera, estragonu, tymianku, majeranku, szczypiorku i koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, a następnie zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać posiekany czosnek, zrumienić. Dodać umyte zioła i pomidory. Dusić powoli pod przykryciem parę minut. Dodać rosół i wino. Udusić, a następnie przetrzeć przez sito. Podgrzewając zagęścić.
Podawać na gorąco jako dodatek do gotowanych mięs i warzyw