Składniki:
- 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 1 duża cebula
- 5 dkg mąki
- 5 dkg tłuszczu
- sól, cukier pieprz do smaku
- liść laurowy
- kolendra
- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Część tłuszczu stopić na patelni, podsmażyć na złocisty kolor cebulkę i mięso. Wlać 1 litr wody i powoli udusić, przyprawić do smaku. Gdy mięso będzie miękkie dodać pomidory . Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do mięsa i zagotować, doprawić jeszcze do smaku cukrem. Podawać do ziemniaków, klusek lub sypkiej kaszy.