Składniki:
- 50 dag kości z dziczyzny
- 2 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 6 jagód jałowca
- 250 ml rosołu
- 250 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml porto
- 2 łyżki marmolady z brusznic
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania;
Kości przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione jagody jałowca oraz listek laurowy.
Podlać całość piwem oraz rosołem i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut.
Po tym czasie przecedzić sos i dodać do niego masło razem z mąką.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 10 minut.
Po tym czasie dodać marmoladę, porto, musztardę i sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.