Składniki:
- 500 g soczewicy
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki masła
- 1 ¾ szkl. sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 50 g słoniny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem natki pietruszki.
Gdy soczewica będzie miękka wyjąć pietruszkę, wodę odlać a dodać masło oraz sos pomidorowy.
Całość wymieszać i dodać jeszcze posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażony na słoninę.
Ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Patrycja