Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczewica w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 500 g soczewicy
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 1 ¾ szkl. sosu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 50 g słoniny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem natki pietruszki.
    Gdy soczewica będzie miękka wyjąć pietruszkę, wodę odlać a dodać masło oraz sos pomidorowy.
    Całość wymieszać  i dodać jeszcze posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażony na słoninę.
    Ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Patrycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *