Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
Marynata:
- 1/3 szklanki soku cytrynowego
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Polędwicę pokroić w sześciany. Zalać mięso marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić na nic do lodówki. Przed pieczeniem mięso odcedzić z marynaty. Nabijać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków, pozostawić 2, 3 cm odstępu miedzy kawałkami mięsa. Piec na nagrzanym grillu 10 minut, obracać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab