Składniki:
- 75 dkg filetów z łososia (pstrąga, okonia, sandacza)
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sól
- 1/4 łyżeczka pieprzu białego
- oliwa
- 6 bułek hamburgerowych
- 6 plastrów sera żółtego wskazany uwędzony
Sposób przyrządzenia:
Filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać drobno nożem. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt zadka można dodać dobrej tartej bułki. Z masy formować kotlety minimalnie większe od bułki hamburgerowej. Posmarować oliwą. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Podawać w bułce obłożone żółtym serem i innymi ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab