Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tappanjaki – wieprzowe „frytki”

Składniki:
50 dkg schabu
zielona cebulka
1 łyżka oleju
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wódki czystej
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu 5%
1 łyżka cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Marynata:
Zmieszać 3 łyżki sosu sojowego, wódkę, oliwę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i cukier. Mięso pokroić w plastry o grubości 5 mm, następnie w słomki o podobnej szerokości, zamarynować na około 1 godzinę.
Sos:
Keczup, gorczycę, 1 łyżkę sosu sojowego, drobno pokrojoną natkę pietruszki i rozgnieciony ząbek czosnku bardzo dokładnie wymieszać.
Mięso odcedzić z marynaty, dokładnie osuszyć, smażyć na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty, obsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać z sosem który podajemy w czarce.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *