Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie nadziewane w papilotach

Składniki:


  • 6 świeżych śledzi,
  • 12,5 dag masła
  • 6 dag miękiszu z bułki,
  • 4 łyżki śmietanki,
  • 4 szalotki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i cayenne do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Śledzie oczyścić, zachować ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3 odłożyć, 2/3 dodać do bułki namoczonej w śmietance, dodać pieprz, sól i cayenne. Wymieszać. Farsz podzielić na 6 części i nałożyć do brzuchów śledzi wraz z ikrą i mleczem. Ryby lekko posolić, popieprzyć i posmarować oliwą. Śledzie owinąć folią aluminiową. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 20 min. Podawać z frytkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *