Składniki:
- 50 dag wątróbki cielęcej,
- 2 cebule,
- 3 jabłka,
- 2-3 łyżki mąki,
- 3/4 szklanki śmietany kremówki,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki),
- szczypta estragonu,
- pieprz i sól,
- olej
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, przełożyć na półmisek. Na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą. Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, zagotować ze śmietaną wymieszaną z musztardą. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wątróbkę wyłożyć na jabłka, polać sosem, posypać estragonem.