Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 ogórki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 ml rosołu z kostki,
- 750 ml maślanki,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Cukinię i ogórki umyć i pokroić w drobną kostkę.. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zieleninę posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cukinię, połowę ogórków, cebulę i czosnek. Dolać rosół, zagotować, ostudzić. Resztę ogórków zmiksować z zieleniną, dodać maślankę i podsmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Chłodnik udekorować zieleniną.