Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi
- 60 dag winnych jabłek
- 30 dag cebuli
- tymianek
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki masła
- 50 ml białego wytrawnego wina lub wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie odfiletować , umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne, jabłka pokroić w plstry, skropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę pokroić w plasterki, ułożyc na sicie, przelać wrzątkiem, wrzątkiem następnie zimną wodą, osączyć. Żaroodporny półmisek, grubo wysmarować masłem, układać warstwami: cebulę filety, jabłka, każdą warstwę przesypując tymiankiem, solą i pieprzem i skrapiąjąc stopionym masłem. Wlać wino i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Podawać z ziemniakami z wody lub razowym pieczywem.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza (rendus)