Składniki:
- 1 kg dojrzałych, twardych gruszek
- 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- 5 szklanek czerwonego octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu
- ziarna czarnego pieprzu
- gożdziki
- ziele angielskie
- cynamon
- liście laurowe
Wykonanie:
Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce. Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
Przepis nadesłałą na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)