Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka drobiowe mocno pikantne, glazurowane

Składniki;

  • 20 dużych skrzydełek z kurczaka
  • sól, pieprz

Sos glazura:

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki sosu chili
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1` łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć ostatni cienki segment. Tak przygotowane skrzydełka przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut. Piekarni k nagrzać do temperatury 108 stopni C, skrzydełka skropić oliwą i piec przez 25 minut. W dużym płaskim rondlu rozgrzać masło, dodać pozostałe składniki glazury, dokładnie wymieszać. Gorące skrzydełka wyjąć z piekarnika, włożyć do rondla z glazurą. Używając długiego widelca dokładnie każde skrzydełko obtoczyć w glazurze,  pozwolić aby obciekła z jej nadmiaru i ponownie na 10 minut wstawić do piekarnika. Podawać z kaszą perłową, frytkami, ryżem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *