Składniki;
- 20 dużych skrzydełek z kurczaka
- sól, pieprz
Sos glazura:
- 10 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1` łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć ostatni cienki segment. Tak przygotowane skrzydełka przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut. Piekarni k nagrzać do temperatury 108 stopni C, skrzydełka skropić oliwą i piec przez 25 minut. W dużym płaskim rondlu rozgrzać masło, dodać pozostałe składniki glazury, dokładnie wymieszać. Gorące skrzydełka wyjąć z piekarnika, włożyć do rondla z glazurą. Używając długiego widelca dokładnie każde skrzydełko obtoczyć w glazurze, pozwolić aby obciekła z jej nadmiaru i ponownie na 10 minut wstawić do piekarnika. Podawać z kaszą perłową, frytkami, ryżem…