Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 3 kg marchewki
- 3 kg czerwonej papryki
- 1 kg kabaczków
- 1 kg bakłażana
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka oliwy
- 2/3 szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany oczyścić, pokroić w pół plasterki, posolić, przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Marchew obrać, pokroić w słomkę. Kabaczki oczyścić pokroić podobnie jak bakłażany. Pomidory zmielić w maszynce do mięsa. W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki, (bez pietruszki)doprowadzić do wrzenia, gotować 40 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną grubo pietruszkę. Gorące leczo przekładać do sterylnych słoi, zamknąć. Pasteryzować 10 minut.