Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leczo konserwowane

Składniki:

    • 3 kg pomidorów
    • 3 kg marchewki
    • 3 kg czerwonej papryki
    • 1 kg kabaczków
    • 1 kg bakłażana
    • 1 duży pęczek natki pietruszki
    • 1 szklanka oliwy
    • 2/3 szklanki octu spirytusowego
    • 3 łyżki soli
    • 3 szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany oczyścić, pokroić w pół plasterki, posolić, przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Marchew obrać, pokroić w słomkę. Kabaczki oczyścić pokroić podobnie jak bakłażany. Pomidory zmielić w maszynce do mięsa. W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki, (bez pietruszki)doprowadzić do wrzenia, gotować 40 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną grubo pietruszkę.  Gorące leczo przekładać do sterylnych słoi, zamknąć. Pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *