Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Tomme de Savoie

Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: delikatny z z wyczuwalną nutą polnych kwiatów i orzechów włoskich
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok
Opis:
Jest to stary, górski ser produkowany w Sabaudii. Najlepsze sery oznaczone są napisem "Lait Cru", co oznacza, że zostały wytworzone z mleka surowego. Według starego powiedzenia, w Sabaudii jest tyle odmian sera tomme, ile jest szczytów i dolin alpejskich. Tomme de savoie produkuje się jeśli nie ma wystarczającej ilości do zrobienia bardzo dużych serów takich jak beaufort. Ze śmietany wyrabia się masło, a pozostałe odtłuszczone mleko służy do produkcji sera tomme. Ser ten ma skórkę twardą, szarą z plamami żółtej lub czerwonej pleśni. Miąższ ma lepką konsystencję i zapach przypominający pokrytą pleśnią piwnicę. Pojawiają się w nim małe dziury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *