Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Reblochon A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: smak świeżych orzechów włoskich
Zawartość  tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: od kwietnia do października
Opis:
To tradycyjny ser z Górnej Sabaudii. Nazwa pochodzi od słowa "reblocher", które oznacza "drugi raz wydoić". Pierwsze sery reblochon zostały wyprodukowane w XIV wieku przez sabaudzkich górali. Musieli oni płacić czynsz dzierżawny właścicielom ziemskim za korzystanie z łąk, na których pasły się ich zwierzęta. Podstawą rozliczenia była ilość mleka wydojonego w danym dniu. Górale nie doili swoich krów do końca i dopiero kiedy poborca podatkowy opuścił gospodarstwo, wracali do dojenia zatrzymując resztę mleka dla siebie. Dzięki temu mleko uzyskiwane w drugiej fazie dojenia charakteryzowało się zwiększoną zawartością tłuszczu i bogatszym smakiem. Z tego właśnie mleka produkowano pierwsze sery reblochon. Do produkcji sera można używać mleko pochodzące tylko od 3 ras krów: Abondance, Montbéliard i Tarine. Od 1976 roku ser posiada certyfikat AOC. Reblochon ma cienką pomarańczowożółtą lub różową skórkę. Świeży, wyraźny aromat pochodzi od pleśni. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat świeżej trawy i alpejskich kwiatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *