Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: mocny, pikantny smak
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: cały rok, wersja fermier od wiosny do jesieni
Opis:
Dolina dolnego Rodanu nadaje się idealnie do hodowli kóz ze względu na suchy klimat. Kozy odżywiają się nie tylko trawami, ale również pędami i liściami aromatycznych karłowatych drzew i krzewów, co znajduje później odzwierciedlenie w smaku gotowych serów. Nazwa sera pochodzi ze starożytnego języka i oznacza "pikantny". Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Miąższ picodon jest suchy, a jego sucha, cienka skórka pokryta jest naturalną pleśnią. Skórka pachnie kamienną piwnicą. Najlepszym sposobem docenienia pełni jego smaku jest ssanie. Ser wygląda jak kamień i waży poniżej
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi