Składniki:
- 3 bakłażany
- 20 dkg grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 2/3 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut i osuszyć z wydzielającego się soku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać bakłażany , dusić razem około 10 minut. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na pozostałej oliwie. W naczyniu żaroodpornym, wymieszać bakłażany z cebulą i grzybami, przyprawić, zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 30 minut. Podawać gorące.