Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 3 żółtka jaj
- ½ szklanki białego wina
- sól, papryka mielona
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, podzielić na połówki lub w przypadku grzybów większych na 4 części. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać grzyby i mieszając dusić razem kilka minut. Całość podlać wodą (2 szklanki), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić około 1 godziny. Przygotować sos śliwkowy. W rondlu rozgrzać wino, dodać powidła, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przyprawić i zagęścić dodając żółtka, dokładnie wymieszać. Grzyby podawać na gorąco podając jednocześnie przygotowany sos.