Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Saint Nectaire A.O.C.

Pochodzenie: Owernia
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: w smaku wyczuwa się kwaskowaty miąższ, a także starannie zamarynowaną sól, orzech włoski i przyprawy
Zawartość  tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: najlepszy latem (fermier), cały rok (industriel)
Opis:
Od wieków ser ten produkuje się w rejonie Mont-Aort w Owernii. Jest to ser typowy dla tej krainy, podobnie jak cantal i salers. W XVII wieku marszałek armii francuskiej Henri de la Ferte – Senneterre wprowadził Saint-Nectaire na stół Ludwika XIV. Ma szarawofioletową skórkę pokrytą kropkami i plamkami biało-żółto-czerwonej pleśni. Tylko zupełnie dojrzałe sery nadają się do spożycia. Jeśli skróci się okres dojrzewania, to ani smak, ani zapach nie rozwiną się wystarczająco. Jedną z charakterystycznych cech tego sera jest wyraźny zapach piwnicy oraz słomy żytniej, na której dojrzewa. Do jego produkcji używa się wyłącznie mleka krów rasy Salers.

2 comments for “Ser Saint Nectaire A.O.C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *