Pochodzenie: Owernia
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: w smaku przypomina tartę serowo-cebulową
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania
Opis:
Ser ten wytwarzany jest na płaskowyżu Aubrac w Owernii. Jest produkowany według takiej samej receptury co cantal. Ma starożytny rodowód – prawdopodobnie wytwarzano go już w IV wieku p.n.e. Na szerszą skalę rozpoczęto go wytwarzać w klasztorach w XIX wieku, lecz znaczny rozkwit jego produkcji przypada na początek XX wieku. Posiada jędrny, słomkowożółty, kremowy miąższ oraz naturalną, twardą, pomarańczowoszarą skórkę, ciemnieje w miarę dojrzewania. Ma lekko stęchły aromat, który może być dość intensywny, gdy ser jest w pełni dojrzały.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi