Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z niebiesko pleśniowym serem Iwony

Składniki:

  • 6 schabowych kotletów
  • 20 dkg niebieskiego pleśniowego sera
  • 15 dkg żółtego sera gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków szałwii
  • kilka listków majeranku
  • kilka listków rozmarynu
  • sól, pieprz do smak
  • olej

    Sposób przyrządzenia:

    Kotlety schabowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż  kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obranym przeciśniętym  przez praskę  czosnkiem, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w chłodne  miejsce. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pietruszkę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Ser pleśniowy wymieszać z natką  pietruszki i startym żółtym serem, dodać zioła. Farsz włożyć  do kieszonek w schabie, spiąć mięso wykałaczkami. Na rozgrzanej patelni smażyć  kotlety na złocisty kolor z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *