Składniki:
- 6 schabowych kotletów
- 20 dkg niebieskiego pleśniowego sera
- 15 dkg żółtego sera gouda
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kilka listków szałwii
- kilka listków majeranku
- kilka listków rozmarynu
- sól, pieprz do smak
- olej
Sposób przyrządzenia:
Kotlety schabowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pietruszkę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Ser pleśniowy wymieszać z natką pietruszki i startym żółtym serem, dodać zioła. Farsz włożyć do kieszonek w schabie, spiąć mięso wykałaczkami. Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety na złocisty kolor z każdej strony.