Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 30 dag pieczarek
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek musztardy francuskiej
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki wódki
- 3 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Zrobić marynatę z podanych składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka umyć, pokroić na kawałki przełożyć do marynaty i odstawić w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Podczas marynowania żeberka kilkakrotnie obracać. W rondlu rozgrzać olej włożyć żeberka i usmażyć na brązowy kolor z każdej strony, dodać bulion, posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Wlać resztę marynaty i dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Podawać z frytkami i sezonową ulubioną surówką.