Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musztardowe żeberka Iwony

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju

     

    Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 gałązka  posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki wódki
  • 3 łyżki  oleju sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Zrobić  marynatę z podanych składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka umyć, pokroić na kawałki przełożyć  do marynaty i odstawić w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Podczas marynowania  żeberka kilkakrotnie obracać. W rondlu rozgrzać olej włożyć  żeberka i usmażyć na brązowy kolor z każdej strony, dodać  bulion, posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Wlać resztę marynaty i dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Podawać z frytkami i sezonową ulubioną surówką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *