Składniki:
- 2 kg szynki
- ½ kg warzyw
- 2 duże cebule
- 1 ½ szklanki zielonych oliwek konserwowych
- 1 ½ łyżki przyprawy do mielonego mięsa
- olej
- zielona pietruszka, sałata lodowa
Sposób przyrządzenia:
Na patelni z mocno rozgrzanym olejem podsmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oliwki, wymieszać. Mięso przeciąć w poprzek tak by utworzyć kieszeń, wnętrze natrzeć solą i pieprzem, napełnić farszem z cebuli i oliwek, spiąć wykałaczkami. Łyżkę przyprawy do mielonego mięsa wymieszać z oliwą i natrzeć mięso, odstawić na 2 godziny. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec około 70 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu udekorować sałatą lodową, listkami pietruszki i warzywami .