Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka z oliwkami pieczona Iwony

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • ½ kg warzyw
  • 2 duże cebule
  • 1 ½ szklanki zielonych oliwek konserwowych
  • 1 ½ łyżki przyprawy do mielonego mięsa
  • olej
  • zielona pietruszka, sałata lodowa


    Sposób przyrządzenia:

    Na patelni z mocno rozgrzanym olejem podsmażyć  obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać  oliwki, wymieszać. Mięso przeciąć w poprzek tak by utworzyć kieszeń, wnętrze natrzeć solą i pieprzem, napełnić farszem z cebuli i oliwek, spiąć wykałaczkami. Łyżkę przyprawy do mielonego mięsa wymieszać z oliwą i natrzeć mięso, odstawić na 2 godziny. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec około 70 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu udekorować sałatą lodową, listkami pietruszki i warzywami .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *