Składniki:
- 150 g marchwi
- 3 cebule
- 1 kg schabu
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek oleju
- ½ l czystego bulionu
- 1/8 l czerwonego wina
- 50 g konfitury morelowej
- 25 dag płatków migdałowych
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać do niego pokrojoną w kostkę marchew i cebulę i jeszcze przez chwilę smażyć po czym wlać bulion oraz wino.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 minut.
20 minut przed końcem pieczenia posmarować mięso konfiturą i posypać migdałami, dopiec.
Mięso wyjąć a sos z pieczeni przecedzić przez sito, wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
Mięso pokroić w plastry i polać sosem.