Składniki:
- 600 g polędwicy
- sól
- pieprz
- olej
- 3 łyżki winiaku
- 1 cebula
- 1 szkl. pieczarek
- 2 plastry sera holenderskiego
Sos:
- ¼ l śmietanki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu paprykowego
- 1 łyżka sosu chili
- 3 łyżki winiaku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie pokroić w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni ze smażenia mięsa przesmażyć posiekana cebulę, wówczas dodać odsączone pieczarki i chwile dusić.
Przełożyć do mięsa i skropić całość winiakiem.
Śmietanę ubić i wymieszać z sosem paprykowym, koncentratem, sosem chili, winiakiem, solą oraz pieprzem.
Zalać mięso a na samej górze ułożyć jeszcze kawałki sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.