Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab wędzony

Podaję przepis na domową wędlinę, marynata różni się nieco od tradycyjnej, ale spróbujcie i zobaczcie sami jak to smakuję.
Składniki:

  • ½ schabu
  • świeża słonina

Marynata

  • 5 litrów wody
  • 1 ½ szklanki soli
  • 1 łyżka saletry spożywczej
  • zioła prowansalskie opakowanie 10 g

Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie składniki marynaty.
Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu aby wydobyć cały aromat z ziół.
Schab oddzielamy od kości ostrym nożem, tak aby powstał równy nie postrzępiony kawałek mięsa.

schab12xu.jpg

 

Z kawałka cienkiej słoniny docinamy jeden pasek na długość schabu.
Za pomocą igły i strzykawki nastrzykujemy mięso wystudzoną marynatą. Następnie mięso i słoninę układamy na dnie naczynia i zalewamy resztą marynaty.

schab24qh.jpg

 

Mięso peklujemy 3 dni w temperaturze ok. 6 stopni. Po zapeklowaniu długim ostrym nożem przebijamy schab wzdłuż, słoninę wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażarki żeby stwardniała i wpychamy do schabu. Słoninę możemy obtoczyć w ostrej papryce poprawi to smak potrawy.
Schab wiążemy jak szynkę wędzimy ok. 3 godzin. Parzymy 45 min w wodzie o tem 75-80 stopni 45 minut. Po zaparzeniu studzimy w zimnej wodzie i wieszamy w przewiewnym miejscu do obsuszenia.

schab35ik.jpg

Smacznego Paweł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *