Podaję przepis na domową wędlinę, marynata różni się nieco od tradycyjnej, ale spróbujcie i zobaczcie sami jak to smakuję.
Składniki:
- ½ schabu
- świeża słonina
Marynata
- 5 litrów wody
- 1 ½ szklanki soli
- 1 łyżka saletry spożywczej
- zioła prowansalskie opakowanie 10 g
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie składniki marynaty.
Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu aby wydobyć cały aromat z ziół.
Schab oddzielamy od kości ostrym nożem, tak aby powstał równy nie postrzępiony kawałek mięsa.
Z kawałka cienkiej słoniny docinamy jeden pasek na długość schabu.
Za pomocą igły i strzykawki nastrzykujemy mięso wystudzoną marynatą. Następnie mięso i słoninę układamy na dnie naczynia i zalewamy resztą marynaty.
Mięso peklujemy 3 dni w temperaturze ok. 6 stopni. Po zapeklowaniu długim ostrym nożem przebijamy schab wzdłuż, słoninę wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażarki żeby stwardniała i wpychamy do schabu. Słoninę możemy obtoczyć w ostrej papryce poprawi to smak potrawy.
Schab wiążemy jak szynkę wędzimy ok. 3 godzin. Parzymy 45 min w wodzie o tem 75-80 stopni 45 minut. Po zaparzeniu studzimy w zimnej wodzie i wieszamy w przewiewnym miejscu do obsuszenia.
Smacznego Paweł