Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grzybowy mojej mamy.

Składniki:


• 1,5 kg grzybów mieszanych (maślaki, kożlaki, podgrzybki, zajączki itp ),
• 2 łyżki masła (margaryny),
• 2 średnie cebule,
• 4 żółtka,
• o,5 łyżki mąki pszennej,
• 0,5 l.słodkiej śmietanki,
• 3-4 łyżki siekanej pietruszki,
• sól,
• pieprz,
• kwasek cytrynowy.

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę ,dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz i dusimy 10-15 min pod przykryciem często mieszając.
Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy ze śmietanką i powoli wlewamy do grzybów ciągle mieszając aż do zagotowania sosu.
Gdyby był za gęsty rozprowadzić odrobiną mleka.
Zestawiamy z ognia i ostatecznie doprawiamy kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku o w razie konieczności jeszcze solą i pieprzem. U w a g a – można zastosować kwaśną śmietankę, ale istnieje obawa, że zwarzy się i wygląd potrawy jest niezbyt apetyczny. Mąż uwielbia sosik z ziemniakami a ja wolę z ciemnym pieczywem.
Naprawdę p y c h o t k a !!!

4 comments for “Sos grzybowy mojej mamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *