Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości,
- 2 dag mąki,
- 10 dag cebuli,
- 25 dag kurek,
- 10 dag słoniny,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz i sproszkowana słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i niewielką ilością mąki. Zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie. Skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebulę i kurki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę i kurki. Podsmażyć i dusić kilka minut. Następnie dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.