Składniki:
- 8 szt śledzi solonych,
- 2 szklanki porto,
- 1/2 torebki żelatyny,
- 4 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 ogórek (świeży) do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Śledzie odfiletować, zdjąć skórkę. Filety przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą.. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porto krótko zagotować z goździkami i cynamonem. Zdjąć z ognia. W gorącym winie rozpuścić żelatynę. Przecedzić przez gęste sitko, wymieszać z sokiem cytrynowym. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Śledzie zawinąć w ruloniki. Okrągłą foremkę wyłożyć plasterkami ogórka, na wierzchu ułożyć śledzie. Zalać galaretą odstawić do stężenia.