Składniki:
- 1 kg schabu
- 10 dkg suszonych grzybów
- 1 szklanka śmietany
- 1 paczuszka zmielonych migdałów
- 20 dkg topionego sera Gouda
- 10 dkg masła
- 5 łyżek mąki
- 2 cebule średniej wielkości
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć w małej ilości gorącej wody. Mięso umyć, osaczyć na papierowym ręczniku, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju na złocisty kolor z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na maśle. Do garnka wkładamy kotlety, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy grzyby i wlewamy szklankę wywaru z grzybów. Dusimy około 25 minut. Topiony serek rozcieramy ze śmietana i mieszamy z migdałami, wlewamy do mięsa, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu. Podajemy gorące.