Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z mięsa drobiowego

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 4 żabki czosnku
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ½ kg pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pory
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 10 dkg żółtego sera Gouda
  • 2 szklanki mleka
  • 2  czerstwe bułki
  • olej
  • ½  łyżeczki oregano,
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz

     

    Sposób przyrządzenia:
    Bułki namoczyć w mleku. Pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę, poddusić na oleju. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy odciśniętą bułkę, pieczarki, wbijamy jajka dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora, cebulę i kapustę pekińska siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z masą mięsną. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podajemy gorące z ostrym sosem pomidorowym.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *